Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaPojednostavljeni postupciCarinski prekršajiCarinska tarifa
Spoljna trgovinaDevizno poslovanjePDVAkcize
HemikalijeBezbednost hraneSanitarna kontrolaVeterinarska kontrola

Vesti

14. novembar 2018. Bezbednost hrane Podsticaji za investicije u opremu
10. novembar 2018. Devizno poslovanje Odluka o obavljanju platnog prometa sa inostranstvom
PrethodnaSledeća
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
17.
oktobar
2018.
Carinska tarifa

Dodatni protokol 5 uz CEFTA Sporazum


Polazeći od CEFTA Sporazuma koji je doprineo liberalizaciji trgovine između CEFTA strana, ali imajući u vidu i trend olakšavanja trgovine prisutan na međunarodnom nivou, o čemu svedoči i Sporazum o olakšanju trgovine Svetske trgovinske organizacije, to su CEFTA strane, u cilju proširenja regionalne saradnje, ali i olakšanja razvoja trgovine, u maju 2017. godine usvojile Dodatni protokol 5 uz CEFTA Sporazum.

Nakon usvajanja Dodatnog protokola 5 od strane Zajedničkog komiteta CEFTA, pristupilo se ratifikaciji, prihvatanju ili odobrenju istog od strane svih CEFTA strana. Tako, Narodna Skupština Republike Srbije je 21. septembra 2018. godine usvojila je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5 uz Sporazum o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA Sporazum), koji je objavljen u Službenom glasniku RS – Međunarodni ugovori broj 12/018 od 27.09.2018. godineovde

Šta nam donosi Dodatni protokol 5?

U cilju olakšanja trgovine, ali i za potrebe bezbednosnih i sigurnosnih kontrola, to je Dodatnim protokolom 5 predviđeno da CEFTA strane mogu proširiti obim podataka koji se razmenjuju elektronski putem, kako bi se, pored carinskih organa, uključili i drugi organi u elektronsku razmenu podataka, što će doprineti jačanju saradnje između graničnih i drugih kontrolnih organa CEFTA strana. Takođe, elektronska razmena podataka doprineće jačanju i unapređenju upravljanja i analize rizika.

Jedan od ciljeva ovog protokola jeste i smanjenje formalnosti u najvećoj mogućoj meri, i to kroz predviđanje brzog puštanja i carinjenja robe, što će za posledicu imati smanjenje troškova i vremena potrebnog za sprovođenje formalnosti.

Na kraju, vrlo bitno je i što Protokol predviđa međusobno priznavanje odobrenih statusa ovlašćenih privrednih subjekata (OPS) u svakoj CEFTA strani.
Commercium.rsCopyright © 2018, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft