Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaPojednostavljeni postupciCarinski prekršajiCarinska tarifa
PDVAkcizeSpoljna trgovinaDevizno poslovanje
EkologijaBezbednost hraneSanitarna kontrolaVeterinarska kontrola

Vesti

25.
septembar
2021.
Carina

Utvrđivanje carinske vrednosti robe koja je smeštena u carinskom skladištu


Utvrđivanje carinske vrednosti robe, koja je smeštena u carinskom skladištu, a naknadno je prodata drugoj domaćoj firmi po znatno nižoj ceni od cene po kojoj je od strane inostranog prodavca prodata za izvoz u Republiku Srbiju.

Za primenu člana 52. Carinskog zakona relevantna je prodaja na osnovu koje je roba uneta u carinsko područje Srbije, kao i vrednost iz te transakcije, a ne prodaja koja je naknadno izvršena između domaćih lica u skladištu na carinskom području Republike Srbije.

Ako je došlo do promena na robi koje su dovele i do promene stvarne vrednosti te robe, potrebno je uzeti u obzir da je članom 52. stav 1. Carinskog zakona propisano i da se transakcijska vrednost, odnosno stvarno plaćena cena ili cena koja treba da se plati, može prilagođavati, po potrebi.

Treba imati u vidu da je članom 59. stav 3. Carinskog zakona propisano da se carinska vrednost robe koja se ošteti pre puštanja deklarantu, utvrđuje na osnovu odgovarajuće ugovorene cene umanjene za procenat oštećenja.

Pod oštećenjem se, između ostalog, podrazumeva i smanjenje vrednosti robe zbog fizičkog starenja, opadanja kvaliteta, tehnološkog zastarevanja i slično.

Izvor: Akt Uprav carina 148-11-483-09-5/2021 od 20. 9. 2021 godine 
Commercium.rsCopyright © 2021, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft