Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaPojednostavljeni postupciCarinski prekršajiCarinska tarifa
PDVAkcizeSpoljna trgovinaDevizno poslovanje
EkologijaBezbednost hraneSanitarna kontrolaVeterinarska kontrola

Vesti

4.
februar
2020.
Carina

Uticaj BREXIT-a na carinjenje i trgovinu sa EU


Uticaj Brexit-a na carinjenje i trgovinu sa Evropskom unijom nakon istupanja Ujedinjenog Kraljevstva od 01.02.2020.

Od 1. februara 2020. Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) više nije članica Europske unije (EU). Međutim obzirom na sporazum koji je postignut između nadležnih tela Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, sledi prelazni period od 1. februara do 31. decembra 2020. u kome će obe strane i dalje primenjivati sporazume i propise EU koji su važili i do 01.februara 2020 za svih 28 članica EU.

Ovom poslednjem sporazumu o „tranzicionom periodu“ između EU (27) i UK, prethodilo je obaveštenje Ujedinjenog Kraljevstva od  29.marta 2017. kojim je nadležni organ obavestio Evropsku komisiju o svojoj nameri da istupi iz EU i to po osnovu člana 50. Ugovora o Evropskoj uniji. Time je naznačeno da će UK postati „treća zemlja“ u odnosi na ostale države članice EU.

29. oktobra 2019. godine, države članice EU su se saglasile o produžetku vremena istupanja UK za još tri meseca odnosno do 31. januara 2020. Nakon ovog datuma dogovoren je „tranzicioni period“ do 31.12.2020. godine u kome će se odvijati slobodan protok robe u trgovini između EU i UK. Ono što je takođe značajno, ovaj prelazni period je predviđen za završne pregovore o redefinisanju međusobnih odnosa u smislu carinskih postupaka i trgovine, prvenstveno između EU i UK ali i zemalja „partnera“ EU koje su zaključile različite međunarodne i trgovinske sporazume prvenstveno sa 28 zemalja članica.

U tranzicionom periodu, i ako je UK postala „treća zemlja“ ona će se i dalje smatrati kao država članica EU u smislu carinskih postupaka, pa se na nju neće primenjivati propisi, zabrane i druge formalnosti koje važe u trgovini između EU i „trećih zemalja“.

Dakle, prema postignutom sporazumu, ništa se neće promeniti za građane kao i u poslovanju privrednih subjekata do kraja 31. decembra 2020 godine. 

Svakako da napred navedene činjenice imaju i veliki značaj i za zemlje „partnere“ EU gde spada i Republika Srbija, uzimajući u obzir međunarodne sporazume i trgovinske ugovore, ali i potrebu redefinisanja trgovinskog odnosa posebno sa UK kao „trećom zemljom“ nakon 31.12.2020.   
 
Linkovi za detaljnije informacije:
 1. "Withdrawal of the United Kingdom from the EU" of the European Commission 
 2. Brexit preparedness notices on the website of the European Commission
  • Notice on tobacco products
  • Notice on direct taxation
  • Notice on travelling between the EU and the United Kingdom following withdrawal of the United Kingdom from the EU
 3. About importing and exporting on the website of the Government of the UK
 4. How the taxation rules will change after the withdrawal of the United Kingdom from the European Union and the European Economic Area
 5. Brexit transit business scenarios (PDF)
 6. Brexit export business scenarios (PDF)
 7. Guidance note on Excise for ongoing movements of goods
 8. Website „Get ready for Brexit" on transporting cargo via the Dutch ports
Autor:
Mr. Aleksandar Pajić
Commercium.rsCopyright © 2020, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft