Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaPojednostavljeni postupciCarinski prekršajiCarinska tarifa
PDVAkcizeSpoljna trgovinaDevizno poslovanje
EkologijaBezbednost hraneSanitarna kontrolaVeterinarska kontrola

Vesti

21.
decembar
2019.
Carina

Oslobođenja od plaćanja uvoznih dažbina


Na sednici održanoj 4. decembra 2019. godine, Vlada je usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o carinskim povlasticama, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS” broj 86/19.

Prema usvojenim izmenama, domaći državljani, koji su na radu u inostranstvu proveli neprekidno najmanje dve do deset godina, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na uvoz predmeta domaćinstva, osim motornih vozila, u vrednosti do 20.000 evra. Pre izmena, vrednosni limit je iznosio 5.000 evra za lica koja su na radu u inostranstvu provela najmanje dve godine. Takođe, za domaće državljane, koji su na radu u inostranstvu proveli neprekidno deset ili više godina, ovim izmenama se uvodi oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na uvoz predmeta domaćinstva, osim motornih vozila, bez ograničavanja vrednosti predmeta domaćinstva.

Oslobođenjem od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva koji se uvoze, trebalo bi da se u značajnijoj meri snize troškovi i olakša proces povratka u zemlju državljana Republike Srbije posle njihovog dugogodišnjeg boravka na radu u inostranstvu. Takođe, u kontekstu evrointegracija, treba napomenuti da je propisivanje većeg limita za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza predmeta domaćinstva od strane naših državljana koji su boravili u inostranstvu na neprekidnom radu, izvršeno i u cilju daljeg usaglašavanja sa carinskim propisima Evropske unije, gde je ova povlastica predviđena bez propisivanja limita u pogledu vrednosti robe koja je predmet povlastice.
Commercium.rsCopyright © 2020, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft