Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaPojednostavljeni postupciCarinski prekršajiCarinska tarifa
PDVAkcizeSpoljna trgovinaDevizno poslovanje
EkologijaBezbednost hraneSanitarna kontrolaVeterinarska kontrola

Vesti

25.
jul
2020.
Bezbednost hrane

Deklarisanje čokolade kao složenog sastojka u drugom proizvodu


Ako je čokolada sastojak u nekom drugom proizvodu; keksu, musli proizvodu, sladoledu itd., a u popisu sastojaka se ne deklariše posebno već je jedan, konsolidovan popis za ceo proizvod, svi se sastojci navode po opadajućem nizu;  moraju li se ti navodi navoditi na deklaraciji?

Složeni sastojak je sastojak hrane koja se sastoji od dva ili više sastojaka, npr. majonez, hleb, biskvit. Složeni sastojak može da bude naveden u spisku sastojaka pod svojim nazivom, ako je taj naziv utvrđen posebnim propisom ili je uobičajen, prema njegovoj ukupnoj masi, pod uslovom da neposredno iza toga sledi spisak njegovih sastojaka prema opadajućem redosledu.

Kada se u spisku sastojaka navede naziv složenog sastojka, nazivi njegovih sastojaka moraju da se navedu prema opadajućem redosledu, tako da se jasno vidi da su sastojci tog složenog sastojka. Na primer, ukoliko je deklarisan majonez kao složeni sastojak onda se navodi "majonez (jaje, ulјe suncokreta, voda, so).

Znači i ako se čokolada ne navodi kao složen sastojak u spisku proizvoda, potrebno je navesti sve sastojke čokolade u krajnjem proizvodu.

Commercium.rsCopyright © 2020, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft