Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaCarinska tarifaPojednostavljeni postupciCarinski prekršaji
Spoljna trgovinaDevizno poslovanjePDVAkcize
Bezbednost hraneVeterinarska kontrolaSanitarna kontrolaEkologija

Vesti

30.
avgust
2022.
Carina

Sprovođenje nacionalnog tranzitnog postupka za cigarete


Imajući u vidu moguće finansijske posledice nepravilnog postupanja sa akciznom robom - cigaretama, ukazuje se na sledeće:

  • Sprovođenje nacionalnog tranzitnog postupaka za akciznu robu - cigarete, robnih marki koje nisu upisane u Registar robnih marki koji se vodi kod Uprave za duvan, vrši se na taj način što nosilac postupka podnosi tranzitnu deklaraciju u kojoj je obavezno u rubrici 52 uneti GRN broj i šifru vrste obezbeđenja za robu u tranzitu "1", u skladu sa članom 199. stav 1. tačka 3. Carinskog zakona 
  • Prilikom puštanja robe u tranzitni postupak obaveza je carinskog službenika da kao procenjeni iznos dažbina unese iznos dobijen na osnovu carine u iznosu 7,57 EUR/1000 kd, akcize utvrđene na osnovu najveće maloprodajne cene cigareta u datom period u i PDV-a utvrđenog primenom odgovarajuće stope za cigarete na PDV osnovicu, utvđenu u skladu sa članom 19. Zakona o porezu na dodatu vrednost.
U slučaju da podneto obezbeđenje nije dovoljno za napred navedeni obračun carinskog duga, kao i kada je šifra obezbeđenja za robu u tranzitu "0", u skladu sa članom 81. stav 2. Carinskog zakona, carinski službenik će odbiti navedene oblike obezbeđenja i zahtevati da se kao oblik obezbeđenja podnese gotovinski depozit.

Ovaj akt se ne primenjuje na privredne subjekte upisane u Registar proizvođača duvana, Registar proizvođača duvanskih proizvoda, Registar uvoznika duvana, obrađenog duvana, prerađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda, Registar izvoznika duvana, obrađenog duvana, prerađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda i Registar privrednih subjekata koji obavljaju promet duvanskih proizvoda po posebnom postupku.

Izvor: Akt UC broj 148-I-030-01-221 /3/2022 od 26. 8. 2022.
Commercium.rsCopyright © 2022, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft