Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaCarinska tarifaPojednostavljeni postupciCarinski prekršaji
Spoljna trgovinaDevizno poslovanjePDVAkcize
Bezbednost hraneVeterinarska kontrolaSanitarna kontrolaEkologija

Vesti

18.
jul
2022.
Carina

Produženje privremenog uvoza


Produženje privremenog uvoza profesionalne opreme za obavljanje delatnosti, a u funkciji rada dopisništva ARD Dopisništvo ARD-BAYERISCHER RUNDFUNK 
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 483-00-00340/2022-17 od 31.3.2022. god.)

Odredbom člana 469. Uredbe, propisano je  da odobrenja i druge isprave izdata od strane carinskog organa, koja budu na snazi 17. juna 2019. godine, ostaju na snazi, i to: 
  1. odobrenja sa ograničenim rokom važenja ˗ do kraja tog roka ili do 17. juna 2022. godine, u zavisnosti od toga šta je ranije;
  2. za sva ostala odobrenja ˗ do ponovne procene odobrenja. 
Imajući u vidu član 187. Carinskog zakona, kojim je, između ostalog, propisano da se poseban postupak okončava kada se roba stavi u novi carinski postupak, u konkretnom slučaju, bi trebalo razmotriti mogućnost da se odobreni postupak privremenog uvoza okonča stavljanjem predmetne robe u postupak carinskog skladištenja, a zatim ponovo u postupak privremenog uvoza.

Pošto se radi o započetom postupku privremenog uvoza, na utvrđivanje vrednosti navedene robe prilikom stavljanja robe u slobodan promet, primeniće se propisi koji su važili u momentu stavljanja te robe u postupak privremenog uvoza, odnosno podnošenja zahteva za stavljanje robe u navedeni postupak.

Izvor:  Bilten - Službena objašnjenja i stručna mišljenja za primenu finansijskih propisa, jun 2022.
Commercium.rsCopyright © 2022, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft